jdjdj

Kommentera

Den 17 april 1975 gick de röda khmererna in i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Under de fyra åren som röda khmererna styrde Kambodja dog mer än en fjärdedel av Kambodjas befolkning, omkring 1,7 miljoner kambodjaner dog. De som ledde den här rörelsen var Pol Pot och presidenten Khieu Smphan. De tvingade människor att flytta ut på landet för att arbeta på landsbygden.  

 

Pol Pot var Röda khmerernas ledare. Han avled i ett kambodjanskt bergsområde vid gränsen av Thailand 1998. Han betraktades som en av 1900-talets mest blodtörstiga tyranner. Han brukar nämnas i samma sammanhang som Hitler, Stalin och andra massmördare. Det var han som ledde röda khmerernas mord på omkring 1,7 miljoner människor. Men efter det så drevs han ut i djungeln av människor från Vietnamn. Det finns inte så mycket information om Pol Pot, inte ens hans exakta ålder vet man. Men det man vet är att han föddes för omkring 80 år sedan som Saloth Sar. Han föddes i en bondefamilj i Kompong Thongprovinsen i dåvarande Indokina. Det sägs att han studerade vid ett buddhistkolster först och sedan i en katolsk skola. Men hans studier tycktes inte ha gått så bra, han ägnade tiden åt radikala studentrörelser och hade cellmöten i sin studentlägenhet.

 

Röda khmererna kallades Sihanouk vänstergerillan. Saloth Sar var den kändaste av Röda khmererna. Saloth steg till ledningen för det kommunistiska partiet under ett annat namn, Pol Pot.  Pols mål var att bygga upp ett helt nytt land, då skulle också ett nytt tideräkning börja om från början. 

.:3:.

Pol sa att Kambodja på en gång skulle rensas från allt gammalt. Istället planerade Röda khmerernas administration att bygga ett jordbrukarsamhälle, som skulle vara som en jättekommun.

Utlänningar behandlades som klassfiender och I ett rum stod amerikanerna, thailändare, vietnameserna och kambodjaner som hade samarbetat med utlänningar. Det var speciellt unga som tyckte om bestämmelserna. Och via dem bestämmelserna skulle man skapa ett nytt samhälle som inte var nersmutsat av utländska människor och den gamla eliten. Man började förfölja medlemmar från CPK, som är Kambodjas kommunistiska parti, som hade något att göra med Vietnam. Och dem personerna som hade något att göra med Vietnam rensade man bort. Vissa var partiets leder och för att dem ”rensade” bort människor så dog tio tusentals människor, ofta på grund av tortyr. Och de som hade tur lyckades att fly till Vietnam.

Juldagen 1978 anföll Vietnam Kambodja och då lyckades dom slå ner Röda khmerernas motstånd och då intogs Phnom Penh. Men man lyckades inte fånga in Pol Pot eller hans närmaste medhjälpare. Fast man hade vietnamesiska trupper i Kambodja.

 

När Röda khmererna styrde landet tvingade dom Phnom Penhs befolkning att lämna staden på en vecka och Phnom Penh hade två miljoner invånare. Efter dom hade utrymt Phnom Penh fortsatte dom att utrymma andra städer och